Taken praktijkassistenten

Herhalingsrecepten
Als u medicijnen nodig heeft, zal de huisarts op het spreekuur altijd het eerste recept uitschijven. In veel gevallen zult u hetzelfde medicijn voor een langere periode gebruiken. Bijvoorbeeld als u de pil gebruikt of een chronische aandoening hebt. Als uw medicijnen op zijn, kunt u de assistente bellen voor een herhalingsrecept. Zij legt het verzoek voor aan de huisarts die vervolgens het recept uitschrijft.
Voor een herhaalrecept kunt u dagelijks bellen. Wij willen u verzoeken om de medicijndoosjes bij de hand te houden als u belt voor een herhaling zodat u de juiste gegevens kunt doorgeven. De bestelde medicatie ligt de volgende werkdag na 16.00uur klaar bij uw apotheek.

Urineonderzoek
Heeft u klachten van een blaasontsteking of moet uw urine in opdracht van de huisarts nagekeken worden, dan kunt u een potje ochtend of verse urine inleveren bij de assistente. De assistente zal naar uw klachten vragen en vragen om uw temperatuur te meten om de urine goed te kunnen beoordelen.
Lever uw potje urine, voorzien van naam en geboortedatum, zo snel mogelijk in. Lukt dit niet dan de urine in de koelkast bewaren, maximaal 3 uur. Bij de assistente zijn (gratis) urinepotjes verkrijgbaar.
    Richtlijnen voor het opvangen van urine:
Het is belangrijk de volgende aanwijzingen op te volgen. Het is het beste om voor het opvangen van de urine de schaamstreek te wassen. Voor het onderzoek is het middelste gedeelte van de urine nodig.
Dit vangt u als volgt op: Plas eerst een beetje in het toilet en vang daarna wat urine op in het urine potje door dit in de plasstraal te houden. Sluit het potje goed af met de deksel!
    Afleveren van urine:
Het is het beste als de urine binnen 2 uur na het plassen wordt onderzocht. Wanneer het niet mogelijk is de urine binnen deze tijd naar de praktijk te brengen dan kunt u het in de koelkast bewaren. Na 24 uur is de urine niet meer geschikt voor onderzoek. Noteer altijd naam en geboortedatum op het potje.

Oren uitspuiten
Oorproppen (cerumen) zijn de belangrijkste oorzaak van plotseling minder goed horen of oorsuizen. Als u denkt dat uw oren uitgespoten moeten worden, kunt u hiervoor een afspraak maken met de assistente.
Graag bellen tussen 8.00 en 12.00 uur.
Het is verstandig om 3 dagen vóór het uitspuiten te beginnen met het druppelen van huishoudsoda in de gehoorgang, vraag de assistente voor de instructies. Dit 2-3 maals daags. Het is dan makkelijker om de prop te verwijderen.

Glucose/suiker controle
De huisarts kan u vragen om nuchter de suiker te laten prikken, dit betekent dat u vanaf 00.00u de avond ervoor niets meer eet en drinkt behalve water.
Voor het bepalen van het glucose gehalte d.m.v. vingerprik kunt u een afspraak maken met de assistente tussen 8.00 - 12.00 uur


Wratten aanstippen
Voor het aanstippen van wratten wordt stikstof gebruikt. Stikstof is vrijwel altijd aanwezig bij de praktijk.
Voor het aanstippen van een wrat kunt u bij de assistente een afspraak maken tussen 8.00 - 12.00 uur. Als een wrat voor de eerste keer aangestipt moet worden, zorgt de assistente ervoor dat ze een afspraak maakt wanneer de huisarts op de praktijk aanwezig is, zodat hij/zij de wrat eerst kan bekijken

Uitstrijkjes
Wanneer krijgt u een uitnodiging?
Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar ontvangen automatisch om de vijf jaar een uitnodiging van de GGD.
Meedoen?
Deelnemen aan het bevolkingsonderzoek is vrijwillig. De overheid vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Daarom is dit onderzoek gratis als u het uitstrijkje bij uw huisarts laat maken. Het onderzoek is vrijwillig, dit betekent dat u zelf kunt beslissen of u zich laat onderzoeken.
Zwangerschap of borstvoeding:
Bij zwangerschap of borstvoeding is het maken van een uitstrijkje niet zinvol. Het beste is om het uitstrijkje te laten maken een half jaar na de bevalling / een half jaar na het stoppen van borstvoeding.
Meer informatie
U kunt kijken op: www.uitstrijkje.nl. Voor een afspraak kunt u bellen tussen 8.00 en 12.00 uur. In onze huisartsenpraktijk worden uitstrijkjes door de assistente gemaakt

 

 

 

Contact

Spoednummer 06-81709890
 

Huisartsenpraktijk Stiphout

Kloosterstraat 23a
5708 GM Helmond
Telefoon:
0492-534606
Fax:
0492-476183
Routebeschrijving >

gezondheids­informatie